[Ne]potpisane slike – dizajn štampanog tekstila

 

[Ne]potpisane slike – dizajn štampanog tekstila

Autori: Ana Aksentijević-Jelić, Katarina Nikolić

Izdavač: Evro-Giunti, Beograd, 2010.

Višegodišnje iskustvo u oblasti štampanog tekstila, radovi sakupljani više od 15 godina, autentične slike i originalna dizajnerska rešenja, teorija i praksa, umetnički i tehnički aspekti, spojili su se u jedno – neponovljivu i prvu knjigu ove vrste ne samo u Srbiji već i u zemljama Zapadnog Balkana. Ona nesumnjivo predstavlja dobar putokaz i podstrek za sve one koji zbog svog profesionalnog bavljenja ili ličnih afiniteta žele da proniknu u veštine ili pronađu inspiraciju u svetu štampanog tekstila.

Knjiga predstavlja čudesno putovanje kroz istoriju štampanog tekstila, sa akcentom na kreativnom procesu dizajna tekstila, putovanje čije domašaje određuje sam čitalac svojim interesovanjem i, u velikoj meri, svojom maštom, putovanje koje izaziva „uzbuđenje slično putovanjima kroz nepoznate predele, koje otkriva nove vidike i otvara mogućnosti novih avantura“.

Putovanje se ne završava u sadašnjosti, već ukazuje na neograničene mogućnosti i otkriva nagoveštaje budućeg, ali ga ne ograničava – sve prepušta kreativnom.

Iz recenzije B. Lazić

Samo je spojem naučnog istraživanja i praktičnog rada u radionici u kojoj se timski rad podrazumeva a proces podseća na onaj u srednjovekovnim bojadžinicama i ranorenesansnim manufakturama mogla nastati knjiga dr Ane Aksentijević-Jelić i mr Katarine Nikolić „(Ne)potpisane slike: dizajn štampanog tekstila“. Bogato iskustvo, predavanja i vežbe, studentski radovi, sve to je pružilo jedinstvenu mogućnost da se kroz imaginativni proces stvaranja dela izloži i sama tehnologija. Već u uvodu knjige autorke ističu da je ona namenjena stručnjacima, ali i popularizaciji teme. Sam zagonetni naslov, „(Ne)potpisane slike“, uzet je iz citata Miće Popovića, u kome se jasno ističe da, kad je reč o tekstilu, i korisno i lepo imaju istu važnost, te da je njegova nenametljivost ono što mu daje važnu, završnu notu.

Bojan Popović


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s