Sticky tactiles – never ending project

Čulo vida je verovatno najviše stimulisano kod savremenog čoveka. Mnogo više nego čulo dodira ili mirisa. Blještavi ekrani i hologrami, hladne površine touch-screan-ova, hiljade TV kanala, projekcija, fotografija, primamljivih ambalaža, nedodirljive arhitekture…

Vizuelno orijentisana kultura kao da je dovela do povećanja socijalno prihvatljive fizičke distance. Odsustvo opipljivog i preseljenje “proizvoda” u virtuelne lavirinte memorijskih čipova “krade” od opipljivog sveta sve više sadržaja. Čulo dodira, po psiholozima najzaslužnije za razvoj emocionalne inteligencije, atrofira zbog neaktivnosti. Postajemo taktilno slepi i siromašniji za čitav svet dodira.

Sticky tactiles je osveženje i poligon za vežbanje čula dodira. Vizuelno iskustvo stečeno već hipertrofiranim čulom vida, poslužilo je za stvaranje taktilne “azbuke” za taktilno slepe.

Ispod stola ili stolice, u mračnim ćoškovima, svuda gde pogled retko svraća, može da nas iznenadi taktilna nalepnica i tajna poruka.

Iako se nalepnice prvenstveno obraćaju čulu dodira, one ne zapostavljaju čulo vida. Kao što nam je dodir nekada davno pomogao “štelovanju” vizuelnih receptora, sada će čulo vida da nam pomogne da se podsetimo zaboravljenih dodira i ukusa. Kolorističke šeme su dobijene anketiranjem studenata dizajna tekstila (taktilno je njihov domen) i odeće. Više o toj anketi ovde.

Advertisements

One thought on “Sticky tactiles – never ending project

  1. Pingback: Designfabrica's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s